• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • відповідальність на батьках, але моє місце - перше!

відповідальність на батьках, але моє місце - перше!

2021-10-20

відповідальність на батьках, але моє місце - перше!

Все частіше від дітей звучать слова про те, що вони мають право, і батьки їм повинні ... роки йдуть, вони виростають і як і раніше вважають, що їм винні. Навколо всі, як правило, на стороні дітей. Якщо підліток проблемний - це батьки винні, не знайшли підхід. Нічого не хоче в 25, сидить на шиї у батьків, куди сім’я дивиться? Не зацікавили, не проконтролювали, недодивилися..Проблема в тому, що у дітей реально залишилися тільки права. На консультаціях все частіше від дітей різного віку чую, батьки мені повинні ... На що завжди відповідаю, повинні тільки годувати за нормами і одягати по сезону (і ніде не прописано, що одяг новий і сучасний).

Батькам звичайно прикро чути таке від своїх чад. Особливо, коли все тільки для них. Проблема криється у відсутності обов'язків. Коли дітей просять щось зробити, чують питання "А чому я?" Тому, що мама втомилася і не може завжди робити все сама, і це зовсім не допомога, тому що це не тільки її обов'язок. Всі хочуть їсти, всі забруднюють свій одяг і смітять у будинку. Тому так важливо з дитинства встановлювати правила, і разом з правами делегувати і обов'язки.

Але й особистісний простір треба поважати. Стукати в закриті двері, і не вимагати виконання справ негайно, завжди можна домовитися. І не лаяти за навчання. Це їхнє життя, і їх відповідальність. Не вмовляти і не змушувати. Допомагати, якщо запитають, але самим не перевіряти. Важливіше нерви, час і стосунки з дітьми.

І не брати до уваги, що треба зробити "тільки так" і ніяк інакше. Нехай самі вибирають, як виглядати, чим займатися, чим захоплюватися, і як харчуватися (в межах розумного). Свобода і повага до особистості в дитині. Але і вимагати як з особистості.

І наостанок .. у сучасних батьків з'явився ще один важливий обов'язок, цікавитися емоційним станом своїх дітей, вислуховувати і по можливості розуміти ...

Шкода, що у дітей поки не з'являється аналогічний обов'язок, цікавитися почуттями своїх батьків, і якось з ними рахуватися.

Кiлькiсть переглядiв: 139

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.